به گزارش مشرق، عبدالحمید علیزاده در گفت و گو با ایرنا افزود: ساخت نانوذرات نیازمند سه ماده شامل یون های فلزی ، احیاء كننده و محافظت كننده است كه تمام این مواد شیمیایی هستند.
وی گفت: درطرح 'استفاده از گیاهان به جای مواد شیمیایی برای ساخت نانو ذرات ' تلاش شده است كه برای سنتز نانو ذرات فلزی از مواد گیاهی كه در طبیعت وجود دارند، استفاده شود تا از آلوده شدن محیط زیست جلوگیری شود.
مجری این طرح افزود: استفاده از نانو ذرات فلزی برای شناسایی یون های سمی و آلوده كننده های محیط زیست لازم است و این موضوع حوزه نوینی است كه محققان ایرانی روی آن پژوهش انجام دادند . در این طرح هدف آن بود كه در سنتز نانو ذرات فلزی به جای مواد شیمیایی از مواد طبیعی موجود در طبیعت استفاده كنیم .
علیزاده افزود: به عنوان مثال وقتی می خواهیم یك نانو ذره فلزی بسازیم همچون نانو ذره طلا ، باید با استفاده از محلولی از یون های طلا به یون های احیا كننده كمك كنیم .به هنگام این كار اتم های طلا كه شكل می گیرند به هم می چسبند . با توجه به این مسئله باید كاری كرد كه یون ها اصطلاحا ' كلوخه ' نشوند یعنی خیلی به هم نچسبند و ارزش نانومتریك خودشان را از دست ندهند از این رو باید ازیون های محافظت كننده استفاده كنیم كه معمولا شیمیایی هستند.
وی تاكید كرد: از آنجا كه یون های احیا كننده و محافظت كننده شیمیایی هستند ، با محیط زیست سازگار نیستند و طرفداران محیط زیست موافق استفاده از این مواد شیمیایی نیستند زیرا این مواد زیست تخریب ناپذیر هستند یعنی در طبیعت به مدت طولانی باقی می ماند .
این محقق یادآور شد : علاوه بر آثار مخرب زیست محیطی این مواد شیمیایی ، آنها ممكن است در هنگام انجام عملیات به میكروارگانیزم ها آسیب برساند و همچنین به فردی كه مشغول تحقیق روی آنهاست ، آسیب بزند .در واقع محقق در معرض یك سم شیمیایی قرار می گیرد.
وی گفت : استفاده از گیاهان و پلنت هایی كه در محیط اطراف وجود دارد در این طرح تحقیقاتی دراولویت قرار گرفته است . در حال حاضر مجموعه بزرگی از گیاهان در غرب و شمال غرب كشور مورد بررسی قرار گرفتند ، گیاهان بومی شناسایی وعصاره و قسمت ها و تركیبات مختلف 9 نوع گیاه شناسایی و از آنها در سنتز نانو ذرات فلزی استفاده شده است .
علیزاده افزود: به عنوان مثال میوه بلوط سرشار از تركیبات آنتی اكسیدان است ، آنتی اكسیدان یعنی چیزی كه بتواند یك ماده ای را احیا كند و خودش اكسید شود بنابراین گیاه خوبی برای سنتز نانو ذرات است.
وی خاطر نشان كرد : در آینده می توان از این مواد در بحث پزشكی هم استفاده كرد .اگر هدف بعدی ما استفاده از نانو ذارت سنتز شده در حوزه پزشكی باشد نمی توانیم این نانو ذرات را با مواد شیمیایی بسازیم زیرا مسوولان بخش پزشكی آن را نمی پذیرند بنابراین باید از گیاهان موجود در طبیعت بهره برد.
وی اظهارداشت: در حال حاضر فناوری نانو ، یك فناوری گران محسوب می شود زیرا هم هزینه ساخت و هم هزینه شناسایی ساختار این مواد بالا است ولی استفاده از مواد گیاهی در ساخت نانو ذرات تاحد زیادی موجب كاهش هزینه ها می شود .
کد خبر 124656
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۸
- ۰ نظر
- چاپ
عضو هیات علمی دانشكده شیمی دانشگاه رازی كرمانشاه گفت: نتایج تحقیقات نشان می دهد كه گیاهان می توانند برای مواد شیمیایی كه در ساخت نانو ذرات كاربرد دارند ، جایگزینی مناسبی باشند .